Sök

Våtdräkt

Sveriges lite kallare klimat brukar många vattensportutövare använda våtdräkt, som hjälper kroppen att hålla värmen i lite kallare vatten.

Våtdräkten skyddar också bra vid hårda fall och har även viss flytkraft. Det finns många olika tjocklekar och utformningar på våtdräkter som gör dom anpassbara till olika vattentemperaturer.

Först har vi en kort våtdräkt som kallas shorty, den har en tjocklek varierande mellan 1,5-2,5mm. Att våtdräkten kallas ”kort” beror på att benen och ärmarna helt enkelt är korta. Denna modell på våtdräkt brukar normalt användas i vattentemperaturer ner till ca 18 grader. Denna våtdräkt finns även helt utan ärmar.

Nästa steg är en lång våtdräkt, eller fullsuit som det också heter. Tjockleken på denna våtdräkt varierar mellan 2-3mm (finns även tjockare, men det tar vi längre ner i texten). Här har våtdräkten långa ärmar och ben och används i temperaturer ner emot 13-14 grader.

Sen har vi våtdräkterna som vi har valt att kalla för ”varma”, men som egentligen också är fullsuits eller långa. Skillnaden är tjockleken på neoprenet som varierar mellan 3-5mm, och oftast även materialet inuti våtdräkten som mer eller mindre kan räknas som fodrat. Dessa våtdräkter funkar bra ända ner emot 5 grader och används av utövare året runt.

Många använder våtdräkter för att simma i, och då är det viktigt att välja en modell som har ett bra och flexibelt neoprene som alla våra våtdräkter har. Vi säljer många våtdräkter till personer som skall simma vansbrosimmet och det är blandat med långa och korta våtdräkter beroende på vattentemperatur, men tjockleken bör vara maximalt 3mm för att bibehålla flexibilitet.

720sport.se säljer våtdräkter av ledande märken som Oneill och Jobe. Vi säljer även torrdräkter som är anpassade för riktigt kalla förhållanden.

Rulla till toppen